Välj en sida

Släpkort – två utbildningar, ett val!

Kör du husvagn eller hästtransport?

Det finns två typer av körkort för att kunna köra tyngre släp – Utökad B-behörighet B96 (mellanklass) och BE (tungt släp). Oavsett vilken körkortsklass just du behöver kan vi hjälpa dig.

Klicka gärna här för att ta reda på vilket körkort du behöver 🙂

Utökad B-behörighet (B96)

E

Till att börja med

Om du är trött på att läsa körkortsteori, men ändå behöver köra tyngre släp än vad ditt B-körkort tillåter dig, då är utökad B-behörighet något för dig. Utökad B-behörighet omfattar endast praktisk körning. Du slipper därmed ansöka om körkortstillstånd samt erlägga kunskapsprov på Trafikverket. Körkortet ger dig en möjligt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4250 kg.

E

Testlektion

För att kunna bedöma dina fökunskaper behöver vi genomföra en testlektion. Din testlektion ligger till grund för hur vi tillsammans lägger upp din utbildning så den blir så effektiv som möjligt. Har du bara de rätta kunskaperna bokar vi ett förarprov direkt.

E

Utbildningstakt

Precis som för BE kan man göra sin utbildning intensivt eller i den takt man själv önskar. Många väljer att förlägga sin utbildning under en kortare och mer intensiv period.

E

Utbildningen

Under din utbildning genomförs samtliga moment som ditt förarprov innehåller. Vi kommer tillsammans gå igenom dessa moment så du känner dig redo.

E

Förarprovet

Själva förarprovet omfattar samma moment som den dagen då du tog ditt B-körkort. Den enda skillnaden är att du nu även har ett släp. Det är därför viktigt att du behärskar bilkörningen på ett ”korrekt” sätt och framförallt kan backa runt ett gatuhörn eller in i en parkeringsficka samt har god kunskap om trafikreglerna i övrigt.

Du kommer även att få genomföra en säkerhetskontroll på ditt ekipage, antingen hela säkerhetskontrollen eller delar av den. Se film nedan.

Personbil med tungt släp – BE

E

Å andra sidan

Så omfattar utbildningen för personbil med tungt släp (BE) såväl teoretiska- som praktiska delar. Du får därmed en annan förståelse och fördjupning i dina kunskaper när du tar ett BE-kort.

E

Förutsättningar

För att få ta körkort för tungt släp till personbil (BE) måste du vara 18 år och ha ett giltigt körkort för personbil (B). Du måste även ha ett giltigt körkortstillstånd för BE-behörighet. Vi hjälper dig gärna med ansökan på något av våra kontor.

E

Teori

Teoriprovet ska vara godkänt innan förarprovet kan genomföras. Vi tycker därför det är viktigt att du startar med teorin. Till din utbildning tillhandahåller vi all kurslitteratur och systemet för körkortsfrågor. Självklart kan du göra teorin hemma, dygnets alla timmar.

E

Praktik

När kunskapsprovet är godkänt lägger vi en plan för den praktiska delen av utbildningen. Denna del omfattar körning i olika trafikmiljöer så som landsväg- och stadstrafik, säkerhetskontroll och backträning. Vi börjar därför med att genomföra en testlektion för att därefter planera din uppkörning.

E

Förarprovet

Förarprovet omfattar fler delar än om du tar Utökad B-behörighet. Du kommer bland annat att för genomföra en säkerhetskontroll på hela eller delar av fordonet, körning i olika trafikmiljöer samt funktionsfrågor.

E

Lån av ekipage

Under din utbildning tillhandahåller vi även ett godkänt ekipage. Detta använder du både i din utbildning och under din uppkörning.

Hur vill du ta kökort?

Våra utbildningspaket

Våra kompletta utbildningspaket är anpassade för dig som tidigare kört med släp.

Har du läs- och skrivsvårigheter?

Vår personal är utbildad för att på rätt sätt kunna möta dina behov genom anpassad utbildning.

Utbildningspaket Släp

Här kan du se våra färdiga utbildningspaket.

Säkerhetskontroll BE

 

Redo att köra igång?